Jika anda telah diminta untuk menyenaraikan fenomena semula jadi yang paling pelik di bumi, ia adalah berkemungkinan bahawa tiada siapa apa akan dipanggil "tasik". Dan mendesak sia-sia. Ia ternyata bahawa jalan air seolah-olah tenang full dengan antara yang paling pelik dan anehnya kejutan dunia alam akuarium jadi.

Anda sedang menonton: Tempat paling mengerikan di dunia

Dari tasik misteri, muncul siapa tahu dari mana, nanti tasik pembunuh, memudar segala-galanya yang terletak banyak kilometer dari pantai, dahulu anda - sepuluh tasik yang most luar biasa dan aneh di dunia!

10. Lake Gafsa (Gafsa Lake), Tunisia

*

Agak awal di dalam hidup saya setiap daripada kita dipahami bahawa tiada maafkan saya yang boleh mendatangi dari mana. Rupa-rupanya, ke tasik Gafsa bertempat di Tunisia, ini adalah tidak benar.

Satu hari pada lima 2014 kelompok gembala Tunisia membawa haiwan setelah padang biasa. Bayangkan mengejutkan mereka apabila mereka datang kepadanya, dan mendapati sebuah tasik geram di tempat bagaimana itu? terdapat padang rumput. Lake telah muncul cat biru yang sangat menarik.

Gafsa - ini adalah satu kawasan di utama yang terakhir telah dijalankan pengeluaran gawangnya bumi, dan bagi sebahagian terlalu tinggi ia adalah noël dikawal malalui sesiapa. Saintis percaya bahawa kemunculan secara tiba-tiba Gafsa tasik adalah hasil daripada berehat di tebing di ~ tahap waiting bawah tanah dan waiting bawah negara datang ke permukaan. Apa pun alasannya, ia berlaku pantas. Seorang inhabitants tempatan berkata, beliau dihantar usai kawasan pedalaman dalam tempoh tiga minggu dahulu ini, dan kawasan ini adalah benar-benar kering.

Walaupun Gafsa tasik asalnya, air biru apa jelas dan berenang manivshuyu, ia cepat were dipenuhi mencapai alga, dan boleh were toksik kepada manusia. Tetapi ia noël menghentikan inhabitants tempatan yang datang usai sini untuk berenang. Keer walaupun panas tasik Tunisia full dengan lendir hijau - ia adalah lebih baik daripada apa-apa.

9. Lake Roopkund (Roopkund Lake), India

*

Terdapat pemfitnahan perkara yang noel ada yang akan mencari di mana-mana badan air. Piranha - adalah satu perkara. Jenazah beratus-ratus people yang dies kematian mengerikan - ini adalah apa kedua. Walau bagaimanapun, ini adalah apa yang tentera brothers mendapati monsoon sejuk tahun 1942 di lake Roopkund.

Kerana ia berlaku pada zaman perang, British, sudah tentu, diandaikan bahawa mereka berada di dalam tempat yang dahsyat sembelih Jepun. Walau bagaimanapun, fakta adalah agak berbeza.

Apabila tulang telah diperiksa, didapati bahawa mereka tarikh back ke lima 850. Lateral itu, segenap orang-orang ini telah dibunuh menjangkau cara yang sama: satu tamparan kepada kepala, yang adalah mengapa tengkorak mereka telah dilanggar. Tipe kecederaan noël sesuai mencapai mana-mana tipe dikenali senjata. Apa yang boleh berlaku kepada dua ratus orang telah meninggal dunia dengan cara ini? Jawapan yang paling mungkin adalah bahawa suara-suara saintis - hujan batu a. Malah, ia adalah hujan batu sangat, terutang besar.

Dalam persekitaran Tasik Roopkund lagu-lagu lama terkenal, dewi setiap orang gunung, yang dihukum kelompok pelancong hujan batu yang amat besar. Kini ia dipercayai bahawa memori kaum ini daripada peristiwa sebenar dan hujan batu luar biasa saiz baseballs, yang slam blok tangguh ais, membunuh semua 200 jemaah noël dapat sampai nanti tempat perlindungan. Dari masa usai masa, lembah akun itu dipenuhi menjangkau air, akhirnya were tasik banjir Roopkund rangka.

8. Lake Lake Nyos (Lake Nyos), Cameroon

*

Bayangkan secara spasial kejadian: seorang lelaki pulang ke rumah selepas cuti dan mendapati bahawa keseluruhan kawasan itu jenuh dengan mayat. Di jalan-jalan badan panjang dengan permukaanbutuh seram diatas wajah-wajah orang mati. Lelaki itu langsung bertanya maafkan saya yang boleh membunuh semua orang-orang. Ia adalah letupan? atau virus? Jawapan kepada soalan ini boleh menjadi lebih pelik: mereka boleh dibunuh di tepi tasik berhampiran.

Inilah yang berlaku di Cameroon pada lima 1986. Manakala warga tempatan di katil mereka, tasik lake Nyos dibebaskan sejumlah besar karbon dioksida (CO2), jika Bumi menarik nafas panjang. Kesannya adalah serta-merta dan menakutkan. Awan gas maut menyelubungi rantau ini, memusnahkan segala-galanya batin laluannya. Human dan haiwan yang pada selang 25 kilometernya dari tasik, noel disangka-sangka slam ke tanah, sulit bernafas dan cuba buat bernafas oksigen tercekik mencapai gas beracun. Cahaya keluar, kanak-kanak meninggal dunia dalam masa beberapa saat. Di dalam masa mayoritas minit, killing 1746 setiap orang dan 3500 haiwan. Seluruh kampung telah dimusnahkan. Bencana tetap were salah satu yang paling pelik di dunia.

Apa yang berlaku dipanggil malapetaka limnological - satu fenomena nomer jadi, komponen kepala yang membawa maut kepada semua pelepasan lives karbon dioksida daripada badan air terbuka. Danau Lake Nyos terbentuk pada tapak sebuah kawah gunung berapi yang kaya dengan karbon dioksida (CO2).

Lihat lainnya: Arijit Singh Tere Bina Mein

Biasanya, tasik kawah masalah sejumlah kecil karbon dioksida buat masa yang lama, tetapi di dalam tasik danau Nyos gas racun ini, overhead sebab tertentu, telah terperangkap, mengumpulkan dalam besar, kepekatan apa boleh bawa maut. Beliau telah diadakan di bahagian bawah tasik selama sesuatu - negara runtuh, hujan lebat di sebelah tasik - air noël terganggu, apa mengeluarkan gelembung gergasi gas beracun nanti luar, apa memusnahkan segala apa hidup di ~ jarak 25 kilometer.