Terdapat pelbagai tipe kenderaan yang menjadi pengangkutan untuk kita semua batin menjalani hayatnya seharian. Tidak punya bantuan kenderaan agak sulit bagi kita semua untuk bergerak usai destinasi apa ingin kita tuju kemudian ke tempat kerja, pulang ke kampung, tempat pelancongan atau ke mana sahaja. Kenderaan sebagai kereta dan motosikal banyak membantu dalam mudah pergerakan seharian untuk kita semua. Tahukah korang semua bahawa setiap kenderaan mempunyai komponen-komponennya apa tersendiri? such contoh, deviasi satu komponen kereta adalah ECU kereta. Namun, komponen ini seringkali menjadi rungutan menginstruksikan kereta kerana acapkali timbul kerosakan sehingga membuatkan kenderaan korang rosak atau tidak boleh dihidupkan. Jadi, kemudian pemandu kereta korang harus mengambil memuat tentang gejala ecu kereta rosak yang berlaku kepada kereta korang supaya agak mudah korang untuk membaikinya atau berkomunikasi dengan pihak bengkel nanti.

Anda sedang menonton: Lampu check engine tidak menyala

APA menemani itu ECU KERETA?

Korang kenal tak apa maksud ECU kereta? ECU merupakan singkatan daripada Engine control Unit (ECU) ataukah terjemahan Bahasa Melayunya adalah Unit Kawalan Enjin. ECU adalah komponen yang terdapat di ~ kenderaan yang menggunakan teknologi moden. Ia berfungsi seperti komponen elektronik major bagi sesebuah kereta. ECU adalah bahan kereta apa memiliki peranan utama kemudian pusat kawalan. Contohnya, jika komputer mempunyai CPU, maka kereta mempunyai ECU buat mengendalikan fungsi elemen kereta apa lainnya.

FUNGSI ECU KERETA

ECU ni memainkan peranan penting dalam mengawal komponen yang lain di dalam kereta korang. ECU berfungsi berdasarkan sensor-sensor yang terhubung dengannya sehingga ia dapat mengawal elemen kereta yang lain agar berfungsi benar dengan keadaan mesin. ECU mempunyai fungsi di dalam mengatur beberapa asetnya penting yang terdapat pada kereta. Antara fungsional ECU adalah sebagai berikut:


*

Menyesuaikan bukaan dan isipadu bahan fire pada penyuntik (injector).Menetapkan masa bagi penyalaan palam pencucuh mengikut keadan enjin.Menyelaraskan masa pembukaan injap mengikut keadaan enjin.Mengatur berprestasi kipas penyejuk enjin.Menghidupkan penggera kereta apabila terdapat gangguan.

TANDA ECU KERETA ROSAK

*
Image Source: andreaciox via. Shutterstock

Bagaimana korang nak tahu apa ECU kereta korang rosak? Terdapat beberapa tanda tangan ecu kereta rosak. Jika kereta korang mengalami tanda-tanda ini, korang haruss segera membawa kereta ke bengkel untuk membaiki kerosakan diatas ECU kereta korang. Berikut merupakan komplikasi atau sign ecu kereta rosak:

Tanda ecu kereta rosak berakibat kenderaan sukar karena dihidupkan.

Tanda ecu kereta rosak boleh mengakibatkan pembayaran di muka dalam penggunaan nyata bakar.

Tanda ecu kereta rosak boleh disebabkan enjin noël bergerak (mesin tersangkut-sangkut)


*

Tanda ecu kereta rosak mengakibatkan kuasa enjin berkurangan.

Tanda ecu kereta rosak boleh menyebabkan lampu check enjin (lamp engine check) terus menyala ataukah terpadam sepenuhnya.

1. Terlihat CHECK ENJIN noel MENYALA

APA ITU lampu CHECK ENJIN?

Lampu check enjin merupakan sebahagian daripada asetnya diagnostik kenderaan bagaimana itu? ia juga disebut kemudian on-board diagnostik (OBD). On-board diagnostik adalah sebuah istilah automotif apa merujuk kepada keupayaan self-diagnostic and also reporting capability kenderaan.

PUNCA-PUNCA bersinar CHECK ENJIN noël MENYALA

Lampu examine enjin noel menyala adalah untuk menunjukkan terdapat sebarang masalah ataukah kejanggalan apa dikesan kemiripannya ada di ~ transmisi, enjin atau kawalan emission device kenderaan. Terdapat banyak sebab mengapa terlihat check enjin korang tidak menyala:

Fius kereta putus.Terdapat gangguan diatas sumber elektrik kereta.ECU kereta bermasalah atau rosak.CARA MENGATASI lampu CHECK ENJIN tidak MENYALA

1. Percobaan keadaan bateri kereta

Cara pertama yang boleh korang lakukan untuk mengatasi masalah bersinar check enjin tidak menyala adalah dengan ujian keadaan bateri kereta. Batin kes ini, konvensional ada baut atau mur yang tidak dipasang mencapai betul atau longgar. Sekiranya ada, korang kena mengetatkannya lagi.

Selain mur dan baut yang longgar, kotoran seperti serbuk putih dan karat dapat menjadi punca masalah. Korang boleh mengeluarkan bateri dan then membersihkannya sehingga benar-benar bebas dari kotoran. Untuk pengetahuan korang, aliran elektrik dari tiang bateri dapat disekat malalui kotoran.

2. Percobaan fius kereta

Lokasi dan kedudukan shine check enjin sudah tentu berbeza bergantung pada jenis atau jenama kereta apa korang pakai. Korang boleh ujian bahagian fius jika bersinar check enjin di kereta noël menyala sepenuhnya. Melecehkan dengan fius biasanya disebabkan elektrik kereta korang noël berfungsi mencapai baik. Sekiranya memang terdapat masalah, korang boleh manfaat ECU (Engine control Unit) kenderaan lain karena memeriksa sama ada masalahnya adalah dari fius ataukah tidak. Bab ini kerana jika fius putus, ia menjadi menyebabkan shine check enjin noel menyala.

3. Percobaan kabel kereta

Jika shine check enjin noel menyala, korang juga boleh memeriksa keadaan kabel diatas kereta. Korang personally pasti knows bahawa elektrik berkait rapat mencapai kabel. Aliran elektrik boleh rongseng sekiranya keadaan kabel di dalam kereta rosak atau terputus. Selain itu, jika korang tidak tahu kerumunan mengenai elektrik, kita nasihatkan korang untuk menghantar kereta korang setelah bengkel keer ia lebih baik untuk membiarkan pakar olahan masalah tersebut.

2. Sign THROTTLE tubuh manusia ROSAK

APA akun itu THROTTLE BODY?

Throttle tubuh manusia yang tambahan dikenali such badan pendikit merupakan salah satu bahan penting yang terdapat dalam kenderaan korang such kereta dan motor. Ia mempunyai fungsi untuk mengawal input kuantiti udara yang masuk usai dalam ruang nung enjin malalui saluran ambilan udara. Tesis asas throttle tubuh adalah semakin kawanan udara dimasukkan maka semakin banyak petrol apa disalurkan setelah dalam kamarnya pembakaran. Ia bertujuan untuk meningkatkan kuasa enjin berpandukan nisbah kuantiti minyak dan udara.

TANDA-TANDA THROTTLE tubuh ROSAK

1. Lampu Check Enjin Menyala

Terdapat beberapa sensor pada body throttle apa mempunyai fungsi yang sangat secara signifikan kepada kenderaan. Jadi, apabila bahan ini bermasalah siap tentu become menyebabkan terlihat check enjin menyala keer ECU dapat mengesan terdapat kerosakan yang berlaku diatas rangkaian warisan throttle body. Oleh itu, korang perlu melakukan pemeriksaan apa lebih lanjut atau scanning benefit scanner harus dilaksanakan untuk mengetahui jika throttle tubuh manusia bermasalah ataupun tidak.

2. Prestasi machin Menurun

Throttle tubuh manusia digunakan karena mengatur jumlah udara apa masuk nanti dalam ruang bakar suapaya ia sesuai dengan keperluan mesin. Apabila komponis tertentu mengalami masalah, ia menjadi menyebabkan jumlah udara apa masuk setelah dalam kamarnya bakar noël sesuai mencapai keperluan mesin. Jika nisbah udara bahan bakar tidak sesuai dengan keadaan mesin, ia ini adalah menyebabkan tangani itu pembakaran noel maksimum.

3. Mesin tidak Berfungsi mencapai Baik

Apabila tangani itu pembakaran noël dapat dilaksanakan secara maksimum, ia menyebabkan tenaga apa dihasilkan tambahan tidak maksimum. Penyimpangan satu penyebabnya adalah throttle tubuh yang bermasalah sehingga mesin noel mampu berfungsi mencapai baik. Malalui itu, aturan dirombak dan servis secara berkala perlu dilakukan agar komponen ini dapat berfungsi secara maksimum.

4. Memutar Mesin dulu Berat

Permasalahan apa sering disebabkan throttle tubuh manusia rosak adalah keer tertutup kotoran. Keadaan ini cantik tentunya ini adalah menyumbat kanal masuk udara. Halaman ini become menyebabkan keadaan bagaimana walaupun pedal gas siap diinjak, namun optimal kelajuan maksimum hanya tersangkut di angka 70 hingga 80 km/jam sahaja. Jadi, jika ingin mengetahui tanda-tanda throttle tubuh manusia rosak adalah apabila memutar mesin were berat.

5. Putaran Idle atau Komponen tidak Selari

Pada throttle tubuh terdapat Idle Speed sensor (ISC) apa digunakan untuk mengatur putaran mesin pada saat berposisi terbiar. Apabila berlakunya permasalahan di atas throttle body, ia akan menyebabkan putaran machin menjadi noel selari.

CARA RESET THROTTLE body UNTUK KERETA VIVA

Reset adalah tindakan apa perlu dilakukan untuk mengembalikan prestasi bahan keapada asal dahulu ia ditanggalkan agar kereta dapat berprestasi sebagai sediakala ataukah dengan lebih baik. Jadi, cara-cara untuk mereset throttle tubuh bagi kereta Viva adalah kemudian berikut:

Pusingkan kunci kereta di ~ ON tetapi noël perlu hidupkan kereta. Just biarkan semua shine pada panel dihidupkan kira-kira buat tempoh 2 minit.Selepas itu, pusingkan nomer kunci atau tutupkan kunci tanpa menarik keluar kunci daripada tempatnya.Kemudian, tekan ke bawah pedal petroleum sehingga habis menjejak lantai kereta dan biarkan ia selama-lamanya begitu.Setelah itu, top top kan nomer kunci kereta dan biarkan untuk tempoh kira-kira 10 saat sehingga 2 bunyi kedengaran pada bahagian dokter enjin tentang throttle body.Akhir sekali, lepaskan pedal minyak perlahan-lahan.Selesai! anda boleh tutup kunci dan hidupkan enjin seperti biasa.

3. Sign STARTER KERETA ROSAK

APA itu STARTER KERETA?

Starter merupakan salah satu komponen berbiaya kereta. Secara fizikalnya, auto starter adalah sebuah engine elektrik kecil yang dilengkapi menjangkau pemacu mekanikal. Setiap pengoperasiannya akan disediakan melalui bekalan kuasa 12 volt. Ia penerimaan kuasa daripada bateri and kuasa yang diterima juga berbeza mengikut version kereta tersebut. Fungsi major starter adalah karena memberikan putaran start kepada enjin benefit sumber kuasa luar iaitu bateri.

BAGAIMANA STARTER KERETA BEROPERASI

Tidak kira jenis jenama kereta, starter kereta akan berfungsi mencapai cara apa sama. Cara-cara starter kereta berfungsi adalah such berikut:

Selepas sistem on-board kereta diaktifkan, kuncinya akan dipusingkan setelah kunci pencucuhan dan ini adalah berpusing sepanjang jalan. Kemudian, suatu pusaran magnetik terbentuk batin relay retractor kerana gegelung mula melekat di ~ inti.Bendix dilekatkan pada inti. Seterusnya, pemacu mekanikal become disambungkan setelah mahkota beroda cazy yang merupakan deviasi satu structure starter dan is terlibat dalam penyambungan gear. Sesen pula dipasang di teras yang akan berfungsi menutup motor elektrik.Kemudian, elektrik dibekalkan usai sauh. Disebabkan medan magnet apa dihasilkan melalui starter maka angker menjadi mula berputar.Seterusnya, roda-roda yang dipasang diatas poros enkol akan berpusing keer putaran gear Bendix. Mekanisme engkol enjin pembakaran dalaman mula menggerakkan omboh nanti dalam silinder. Di atas masa yang sama juga sistem penyalaan dan sistem bahan api also diaktifkan.Apabila segenap mekanisme dan aset mula berfungsi secara bebas maka starter noel perlu lagi berfungsi.Mekanisme kemudian di nyahaktifkan apabila pemandu berhenti memegang kunci. Pegas kumpulan kenalan ini adalah mengembalikan satu kedudukan di belakang dan menyahaktifkan litar elektrik starter.Selepas elektrik pegang mengalir nanti starter, medan magnet hilang di relaynya. Jadi, berlipat pegas pegas akan back ke tempatnya saus cabai membuka angker dan isolasi bendix dari mahkota rodanya gila.TANDA STARTER KERETA ROSAK

Terdapat beberapa tanda yang demo bahawa starter kereta korang rosak. Jika kereta their mengalami deviasi satu atau usai semua tanda-tanda ini, ia demonstrasi bahawa starter kereta telah rosak dan haruss segera dibawa nanti bengkel kereta untuk pemeriksaan lanjut. Starter kereta rosak mempunyai tanda-tanda berikut:

Kereta noël boleh start tetapi shine dashboard menyala.Bila top top kereta, langsung tiada suara pergerakan enjin.Enjin tak boleh hidup bila hendak mulailah kereta.Terdapat suara TAK TAK semasa anda mulai kereta.

4. KERETA BOLEH mulailah TAPI noël HIDUP

Kadang-kadang kereta korang boleh mulailah tapi noël hidup. Ini bermaksud ada masalah yang berlaku pada enjin atau komponen kereta korang apa menyebabkan kereta boleh start tapi tidak hidup. Berikut adalah sebab-sebab kenapa kereta korang boleh mulai tapi noel hidup:

Bateri Lemah atau Habis Terus

Sebab kepala kenapa kereta boleh awal tapi tak hidup adalah keer masalah bateri. Ia kemiripan ada bateri kereta korang lemah atau habis terus. Bateri selalunya habis keer kadang-kadang korang lupa karena menutup lampu kereta, jangka hayat bateri cantik berkurangan ataukah alternator yang sepatutnya mengecas bateri itu rosak.

Steering Lock

Untuk membolehkan kereta korang hidup apabila di start, korang perlu memastikan steering kereta korang noël berada dalam keadaan lock, jika noel enjin kereta noel boleh dihidupkan.

Starter Bermasalah

Selalunya dahulu starter rosak sepenuhnya, ia akan memberi amaran terlebih dahulu. Jika starter korang bermasalah atau hendak rosak, ia akan memberi masalah pada enjin apa menyebabkan apabila milik mereka hendak awal kereta, ia noël boleh hidup.

Kompressor Penghawa cold Tersangkut

Jika kompressor penghawa dingin kereta korang tersangkut ataupun jem, ia boleh menyekat enjin untuk hidup. Jadi untuk membolehkan engine boleh berjalan such biasa maka korang perlu bawa kereta korang nanti bengkel buat menukar kompressor dan belting baru.

ECU kereta bermasalah

ECU bermasalah atau rosak juga boleh menyebabkan kereta noel boleh lives apabila korang cuba start. Kadang-kadang kapasitor di batin ECU kereta akun itu pecah atau bocor lalu berakibat asid sehingga boleh mencairkan papan ECU itu. Jadi, apabila ECU kereta rosak, enjin noel boleh hidup apabila start dan kereta korang harus segera dibawa nanti bengkel.

KENAPA KITA perlu MEMBELI INSURANS MOTOR?

Insurans motor atau juga dikenali sebagai insurans kenderaan, kereta atau auto adalah insurans apa dibeli karena motosikal, trak, kereta dan kenderaan lain pada jalan raya. Tujuan terutama insurans engine adalah untuk menyediakan maju kewangan terhadap kerosakan fizikal atau kecederaan badan acibe pelanggaran trafik dan termasuklah liabiliti yang berpunca daripada kemalangan tersebut.

Jumlah kenderaan di Malaysia begitu crowd sehingga menyebabkan nomor kemalangan beraliran raya apa berlaku mengalami maju dalam jumlahnya. Pada tahun 2015, terdapat 666,674 buah kereta apa didaftarkan dan sebahagian besarnya adalah milik persendirian. Manakala pada tahun sebelumnya iaitu lima 2014, sebanyak 470,000 kes kemalangan straße direkodkan apa mengakibatkan 6,600 jumlah kematian.

KEPENTINGAN pembelian INSURANS MOTOR

Dalam tesis insurans, syarat utama untuk mendapatkan faedah daripada skim maju adalah sendiri mestilah dilindungi daripada kemalangan ataukah kejadian nahas berlaku. Terdapat beberapa kepentingan mengapa setiap individu perlu memiliki insurans motor iaitu:

1.Menjaga Harta atau Aset

Korang delegasi mengambil insurans jika korang membeli kereta baru ataupun untuk memperbaharui cukai jalan, bab ini disebabkan insurans yang akan berperanan untuk melindungi harta apabila berlakunya sebarang musibah sebagai kebakaran, kemalangan, kecurian ataukah sebagainya.

Jika berlaku sesuatu nanti atas perkebunan atau harta korang, insurans become memberikan pampasan sewajarnya. Maka, perlindungan insurans mendesak penting kerana ia berperanan untuk mengurangkan jumlah kerugian apa korang menghadapi jika berlakunya perkara yang noël diingini.

2. Mengelakkan Meninggalkan debt kepada fasih Keluarga

Sekiranya korang pembelian insurans motor, ia mampu tolong korang memberikan pampasan jika terjadi sesuatu kepada korang kemudian kemalangan cara raya. Andai ditakdirkan korang meninggal dunia, familic korang boleh keuntungan pampasan yang disediakan melalui syarikat insurans untuk menjelaskan debt kenderaan korang dan memberikan bayaran apa sewajarnya. Jadi keluarga korang noel perlu another memikirkan beban mengenai kenderaan korang.

3. Melindungi Pelaburan Peribadi

Jika korang mempunyai wang simpanan, sudah pastinya korang menggunakannya karena melakukan pelaburan. Hal ini keer pelaburan diyakini boleh memberikan pulangan apa lumayang kepada pelabur dalam jangka tempoh apa panjang. Sekiranya korang mengalami kemalangan mengikat dan noel mengambil insurans motor, korang terpaksa mengeluarkan wang simpanan yang korang ada karena membayar kos rawatan dan kerosakan kenderaan korang.

Berbeza jika korang mengambil insurans motor, ia mampu tolong memberikan pampasan dengan menderita kos rawatan dan kos membaiki kenderaan. Memanggang korang noel perlu lagi untuk mengeluarkan wang penghematan korang dan boleh meneruskan perlaburan peribadi.

MANFAAT DARIPADA INSURANS MOTOR

Kalau korang mengabadikan insurans motor, korang menjadi memperoleh banyak manfaat daripadanya. Berikut merupakan sebahagian manfaat yang boleh mengakuisisi apabila korang pembelian insurans motor:

1. Insurans menanggung kerosakan dan kerugian kenderaan

Insurans akan melindungi korang jika korang terlibat dalam sebarang kemalangan dan kecurian. Selain itu, jika kenderaan korang mengalami kerosakan ataukah kerugian yang berpunca daripada pencurian, keganasan, memukul atau sebagainya, skim insurans become merangkumi perkara-perkara ini dan memberi pampasan sewajarnya. Insurans engine ini merangkumi semua tipe kerosakan dan kerugian yang melibatkan kenderaan apa menggunakan jalan darat atau sebaliknya.

2. Insurans memberi perlindungan kemalangan diri

Manfaat lain apabila korang pembelian insurans kereta ialah ia penawaran perlindungan kemalangan diri dengan jumlah yang telah diperuntukkan. Keterpurukan Kemalangan ourselves bermaksud jika korang mengalami kecacatan selama-lamanya atau kematian sebenarnya kemalangan maka insurans menjadi memberi maju bagi perkara tersebut mencapai menyediakan pampasan yang ditetapkan.

3. Insurans menanggung kerosakan atau kerugian pihak ketiga

Seterusnya, insurans tambahan memberi keterpurukan jika korang terlibat kemalangan dengan pihak ketiga sehingga membawa kepada kerosakan atau kerugian kepada pihak ketiga tersebut. ~ no itu sahaja, jika korang dikenakan Tindakan undang-undang kerana menyebabkan kecederaan atau kematian pihak ketiga maka insurans tambahan akan memberi maju kepada korang.

4. Tiada krim tuntutan

Antara kelebihan utama memiliki insurans kereta adalah korangoleh mendapat bonus tanpa tuntutan (NCB). Ini bermaksud korang serius, serius mendapat faedah ini untuk setiap lima tanpa walaupun tanpa sebarang tuntutan. Namun, kelebihan ini bisa tersedia sebagai potongan harga premium, yang menjadikan insurans kereta lebih berpatutan. Maksudnya, semakin mahal insurans motor korang semakin banyak manfaat yang dapat korang miliki.

CARA MEMBAIK mengingat ATAU MERESET ECU KERETA

Sekiranya korang rasa korang mengalami tanda-tanda apa menunjukkan ECU kereta korang bermasalah atau rosak seperti lampu examine enjin menyala, korang perlu membaikinya mencapai menukar kepada ECU kereta apa baru atau meresetnya bagian belakang supaya ia dapat berfungsi sebagai biasa. Berikut merupakan langkah-langkah untuk mereset ECU kereta:

1. Kaedah Pertama

Untuk mereset kembali ECU kereta apa bermasalah, korang harus mencabut kabel negatif bateri dan biarkan selama 10 minit tanpa dipasang. Ke 10 minit selesai, korang haruss pasang semula kabel negatif bateri dan hidupkan enjin kereta selama 10 minit juga.

2. Kaedah Kedua

Jika kaedah pertama noël berjaya, perkara yang perlu korang lakukan adalah dengan mencabut fuse bertanda ECU dan relay ECU kira-kira buat tempoh 10 daun mint juga. Kemudian, pasangkan nomer tanpa menanggalkan kuasa bateri.

Sekiranya selepas mencuba kaedah pertama dan kaedah kedua dan ianya noël berjaya, kami sarankan korang karena menghantar kereta korang nanti bengkel buat pemeriksaan malalui individu yang lebih pakar.

Lihat lainnya: Rapid Tes Swab Antigen Di Medan Airport, Medical Home Care Medan

Jadi sekarang korang dah knows kan what punca ecu kereta korang rosak, memanggang lepas ni mungkin korang boleh selalu-selalu cek komponen-komponen batin kereta dan menjaganya mencapai baik. Another satu, kalau korang ambil tahu mengenai tanda-tanda kerosakan yang berlaku di ~ kereta korang, korang boleh elakkan diri daripada ditipu oleh mekanik ataukah bengkel- bengkel sedia ada. ~ no itu sahaja, korang jangan lupa bawa pulang pelan insurans buat kereta korang supaya dapat menolong dan menanggung biaya kerosakan kereta korang nanti. Ingin untuk menang insurans kereta terbaik? Jangan risau, korang boleh untuk menang insurans kereta terbaik buat melindungi kereta dan diri korang di buycia2.com application dan jangan risau kita akan tolong korang karena mendapatkan pelan insurans kereta terbaik apa bersesuaian mencapai kemampuan korang.