Kalau kita untuk mempelajari Al-Quran, banyak perkara apa kita menjadi saksikan atau yang kita lakukan cantik diterangkan batin Al-Quran. Walaupun untuk kita tahu circa kebaikan kata sandi Al-Quran, tetapi masih kawanan intipati Al-Quran apa patut untuk kita pelajari. Menjangkau mempelajari isi kandungan Al-Quran, kita menjadi lebih memahami dunia termasuk jugak perkara-perkara apa ditemui oleh fasih sains.

Anda sedang menonton: Fakta menarik tentang islam dan sains

1. Kejadian manusia

*

Ahli biologi menemukan bahawa manusia terjadi daripada gabungan sperma yang datang dari air mani dan ovum (telur) apa dikeluarkan daripada ovari kaum hawa. Gabungan pembicara dan ovum ini membentuk zigot yang seterusnya membentuk embrio. Proses berpendidikan ini kemudian diteruskan daripada segumpal darah sehingga bayi apa ada batin kandungan ditiupkan roh.

Penemuan para ilmuwan barat ini berlaku pada tahun 1940 tetapi proses telah tertulis dalam Al-Quran dari zaman Rasulullah S.A.W lagi. Ada antara ilmuwan memeluk Islam ke mendapat kenal bahawa kebenaran yang tertulis batin Islam dan ini demo betapa agungnya Al-Quran.

Kejadian manusia ini tertulis di dalam Al-Quran dan di dalam surah yang berikut tampan jelas menerangkan kyung manusia. Surah Al-Mukminun Ayat 12-14

12. "Dan sesungguhnya kita telah menciptakan manusia dari suatu saripati (berasal) dari tanah."

13. "Kemudian kami jadikan saripati itu air enthusiasm (yang disimpan) di dalam tempat yang kokoh (rahim)"


14 "Kemudian air mani itu kami jadikan segumpal darah, lalu segumpal darah itu kita jadikan segumpal daging, dan segumpal daging itu kita jadikan tulang belulang, lalu tulang belulang itu kalian bungkus mencapai daging. Then Kami jadikan dialah makhluk apa (berbentuk) lain. Maka Maha sucilah Allah, pencipta Yang paling Baik."

2. Baris peredaran matahari dan bulan

*

Para saintis menemui bahawa planet-planet mengelilingi matahari manakala bulan pula mengelilingi bumi. Mereka tambahan menerangkan bahawa planet-planet dan bintang-bintang ini mempunyai mendayung peredarannya apa tersendiri. Penemuan oleh saintis ini merupakan satu penemuan apa begitu hebat.

Walaupun sehebat mana pun penemuan ini, ia cantik tercatat dalam Al-Quran. Ndak itu sahaja, Al-Quran tambahan menerangkan fenomena alam ini mencapai begitu teliti satu per satu. Diterangkan dalam Al-Quran bahawa matahari dan moon bukan sahaja bergerak, tetapi ia mempunyai paksi atau garis peredarannya apa tersendiri. Begitu terperinci penerangan apa dijelaskan oleh Al-Quran namun masih ada penuh sesak yang tidak mahu beriman.

Penerangan ini tercatat batin Surah Al-Anbiya ayat 33 dan surah Yasin ayat 38 sebagai berikut:

"33. Dan Dialah yang telah menciptakan malam dan siang, matahari dan bulan. Masing-masing dari keduanya itu mengedarkan di dalam garis edarnya." Al-Anbiya

"38. Dan matahari berjalan di ruang angkasa peredarannya. Demikianlah ketetapan apa Maha Perkasa another Maha Mengetahui." Yasin


3. Alam semesta apa terus mengembang

*

Seorang dengan fasih fizik daripada Rusia, Alexander Friedmann dan fasih kosmologi daripada Belgium, George Lemaitre mengeluarkan satu doktrinnya bahawa intisari semesta terus berkembang dan doktrin ini disokong malalui data persamaan matematik. Penemuan yang berlaku pada mulai abad ke-20 also disokong oleh dengan fasih kosmologi terkenal, Stephen Hawking batin perjalanannya temukan permulaannya makhluk semesta.

Penemuan ini tambahan tertulis dalam Al-Quran berunjuk bahawa Islam merupakan agama yang benar kerana sudah kawanan penemuan dijumpai apa sudah diketahui melalui umat Islam. Namun, menciptakan ini masih lagi noel berjaya meyakinkan dengan fasih kosmologi yang rata-ratanya tidak mempercayai tuhan atau atheis.

Surah Ad-Dariyat ayat 47 menerangkan circa berkembangnya makhluk semesta.

"47. Dan langit itu kalian bangun dengan memaksa (Kami) dan sesungguhnya kita benar-benar meluaskannya."

4. Rahsia Besi

*

Besi yang kita crowd manfaatkan aku ini sebenarnya tidak dibuat di bumi atau galaksi kita. Ini kerana bima Sakti apa kita tinggal pada days ini tidak mampu dan noël mempunyai struktur yang sesuai buat menghasilkan besi. Akibat besi diturunkan nanti bumi nanti ia dihasilkan di bintang-bintang luar yang sangat jauh.


Ahli astronomi moden tambahan menerangkan bahawa logam besi apa ditemukan di bumi acibe berasal dari bintang-bintang raksasa di ruang angkasa luar. Logam memuat ini dihasilkan di dalam bintang-bintang raksasa ini disebabkan faktor kesesuaiannya menahan suhu yang tinggi dan sebagainya.

Rahsia besi ini cantik tertulis di dalam Al-Quran di mana ayat ini dengan jernih menerangkan bahawa besi "diturunkan" bukan dijadikan. Dalam surah ini juga menjelaskan bahawa umat ​​manusia akan menggunakan besi ini keer "manfaat" yang ada besi kerana sifatnya apa "kuat".

Potongan ayat Al-Quran daripada surah Al-Hadid ayat 25

"…Dan kalian turunkan besi yang padanya terdapat kekuatan apa hebat dan berbagai manfaat bagi manusia …."

5. Cap Jari

*

Manusia mempunyai berbadan badan apa berbeza setiap seorang walaupun terdapat 7 billion manusia di bumi ini. Malah ini hanya manusia zaman sekarang, noel dikira lainnya manusia apa datang daripada zaman dahulu ini ke manusia kehidupan di bumi berapa banyak ribu lima yang lalu. Bayangkan setiap manusia ini mempunyai cap jari apa berbeza setiap orang.

Perbezaan cap jari ini dimanfaatkan oleh lancar ilmuwan buat mencipta alat-alat yang mampu mengesan cap jari setiap orang. Cap jari also banyak digunakan karena meningkat tahap sekuriti batin pelbagai alat kemudian Iphone, kad pengenalan dan sebagainya. Kekuasaan Allah mencipta lid jari setiap orang batin bentuk berbeza ini sungguh terlalu tinggi dan mendesak unik.


Dalam ayat Al-Quran jelaskan menerangkan bahawa Allah mampu menyusun jari-jari kita mencapai sempurna dan noël satu lengkungan jari kita yang sama dengan people lain walaupun kembar kita sendiri.

Penerangan ini tertulis dalam Surah Al-Qiyaamah ayat 3-4.

Lihat lainnya: Cara Menghapus File Temporary Di Windows 10, How To Clear Temp Files In Windows 10

"3. Apakah umat ​​manusia mengira, bahwa Kami noël akan collected (kembali) tulang belulangnya?"

"4. Ndak demikian, asibe Kami kuasa menyusun (kembali) jari jemarinya dengan sempurna."

Masih kawanan ayat Al-Quran yang dapat menerangkan invensi sains dan bukan 5 pembuktian ini sahaja. Jika anda berminat, boleh mencarinya di internet agar kita dapat meningkatkan mempercayai kita kerana penemuan ini mendemonstrasikan dan membujuk kita circa kewujudan Allah.

sumber:Mujahidah Blog


sidik jari, al quran dan sains, rahsia besi, alam semesta mengembang, peredaran matahari, kejadian manusia, sains,