buycia2.com, tale Rakyat Bahasa Jawa – cerita rakyat adalah tale yang bermula dan berkembang di masyarakat since lampau yang diwariskan melsdsdalui lisan.Cerita ini berisi aneka ragam nilai-nilai perilaku, historia dan budaya yang dimiliki masyarakat Indonesia yang terus berlanjut hingga generasi saat ini.Cerita person ini sangat tebal dengan biakan masyarat Indonesia, diantaranya seperti cerita dari Jawa Tengah, Legenda Rawa Pening dan Timun Mas, dari Jawa Timur ada keong Mas dan asal usul Reog Ponorogo, dan dari Sumatera west ada tale rakyat yang paling populer, yakni saga Malin Kundang.Berikut ini adalah beberapa contoh cerita rakyat bahasa jawa kilade yang melegenda.

Anda sedang menonton: Cerita rakyat jawa tengah dalam bahasa jawa singkat


Kumpulan tale Rakyat Bahasa Jawa Lengkap

1. Tale Rakyat Sangkuriang

*
kamikamu.co.id
Kisah Joko KendilBiyen, ono wanito tuwa karo putrone. Bocah lanang elek lan ugo ringkes. Mulo ojo gumun, yen anak laki-laki kasebut asring diarani Joko Kendil dening masarakat sacedhake.Kendil dhewe yaiku pot song dienggo koki nasi. Yaiku kamiripan bentuk awak anak laki-laki karo kendil song ndadekake anak laki-laki kasebut dijenengi Joko Kendil dening uwong-wong.Sanajan awake anak laki-laki ora sampurno, wanito iku tetep tresna karo anake. Nyatane, kabeh panjalukane anak laki-laki iku mesthi ditututi.Biyen, joko kendil njaluk feminin itu omah-omah karo putri. Krungu iki, wong wadon mau saya terkejut banget. Banjur ngandika:“Elingen sopo sampeyan, Joko. Lan eling opo rupane awakmu. ”“Mboten nopo-nopo, Ibu. Oalah, aku njaluk ibu njaluke lamaran putri, “jarene Joko Kendil.Kanthi rasa kuwatir, wanito iku netepi kekarepane Joko Kendil.Ora suwe crito, dheweke ugo ngadhepi rojo. Rolling iki nduwe anak telu. Anake telu iku putri ayu. Kanthi mangu-mangu, wanito kasebut nerangake marang rojo.
Dheweke pengin salah sawijining putri roll dijodohake karo Joko Kendil.Krungu iki, rolling ora nesu.Nanging, dheweke nyritakake karsa wanito kasebut marang telu putrine. Ing antarane telu putri, mung putri paling enom sing gelem nampa saran iku mau.Kalorone ora trimo saran kasebut, mergo ngerti sopo sejatine Joko Kendil. Selanjute di adakne pernikahan anata putri enom karo Joko Kendil.Sawise omah-omah, penghinaan mesthi katon ing garwane sing paling enom seko rojo, utamane seko sedulur lanang loro kasebut. Mesthi wae dheweke sedhih.Cekakipun, rolling nindakake kontes sing cepet. Wiwitane, Joko Kendil kepengin melu sayembara mau.Nanging, iki biso ditindakake amarga penyakit sing ora biso ditindakake. Kontes kasebut dirawuhi dening komandan sing wani.Pangeran kasebut sesuai kabeh wanito sing ono ing jaman semono, kalebu adhine loro sing ragil.Kaloro putri sing ragil banjur moyoki adhine. Sedhih putri sing paling enom ora biso ditahan.Sedhih lan mangkel, dheweke nendhang panci ing ngarepe. Krungu suarane panci pecah, dumadakan sang pangeran nyedhaki putri sing paling enom.Wiwitane, putri sing bungsune takut naliko dicedhaki dening pangeran. Sawise pangeran ngandhani yen dheweke yaiku Joko Kendil, putrine sing paling enom pungkasane nglelehake ati.Pranyata Joko Kendil kena kutukan sing ndadekake rupane ora apik.Pungkasane, pasangan kasebut urip seneng selawase.
Amanat atau pesan morel dari cerita Joko Kendhil:Jangan melihat setiap orang dari using luarnya, buat kita noël tahu sifat aslinya.Kita tidak boleh iri dan dengki apa membuat buta hati.Hati-hati dalam berkata agar noël melukai trấn orang lain.Kita harus bisa dulu manusia apa jujur, adil dan bijaksana.Harus bisa ~ menghormati dan menghargai perbedaan.Cerita Joko Kendil dalam Bahasa Jawa | Download document PDF

3. Cerita Rakyat Sumatera utara – Danau Toba

*
pinterest.com
Asal Mula Danau TobaBiyen, ono petani yatim piatu ing sisih lor Pulo Sumatra. Wilayah kasebut banyune asat banget.Syahdan, pemuda kasebut urip seko tani lan mancing. Ing sawijining dino dheweke lagi golek iwak malalui apik banget.
Warnane iwak iku kuning emas. Sawise dicekel, iwak iku malih berubah dadi putri ayu. Putri minangka banci sing dikutuk mergo nglanggar larangan.Bakal malih dadi tipe makhluk sing ndemek dhisik. Mergo song ndemek dheweke iku mau manungsa, dheweke dadi putri manungso.Kagum karo kaindahane, petani enom mau njaluk putrine dadi garwane utowo bojone. Usul kasebut mau ditompo kanthi syarat yen pemuda kasebut ora bakal meruhi asal usul seko iwak, petani enom iku setuju karo kahanan kasebut.Sawise setaun, sepasang pemuda pemudi iku dikaruniai putro. Dheweke duwe kebiasaan ala ora nate kebak uteke. Dheweke mangan kabeh panganan song kasedhiyo.Ing sawijining dino anak laki-laki iku mangan kabeh panganan seko wong tuwane.Wong tuane lanang iku nesu mergo ra kebagian pas kesel mari nyambut gawe lan ujar: “bocah keturunan iwak!” Omongan iku mau mbukak sekencang garwane, mula janjine terus gagal.Garwa lan anake iku mau langsung ilang secoro sekti. Ing lemah song tilas sikile metu sumber gedhe.Banyu sing mili seko musim hujan semi soyo gedhe. Lan dadi telogo sing jembar. Telogo kasebut saiki diarani Danau Toba
Amanat atau pesan morel dari cerita rakyat singkat, origin Mula Danau Toba:Harus bisa were orang apa pemaaf.Selalu mengolah amanat dengan noël mengingkari janji.Tidak boleh berkata kasar.Penyesalan selalu datang terlambat. Jadi kita harus berpikir dahulu berkata.Jangan marah berlebihan.Legenda Danau Toba Singkat | Download document PDF

4. Cerita Rakyat Roro Jonggrang

*
solopos.com
Legenda Candi PrambananJaman mbien, Roro Jonggrang minongko Putri prabu Baka sing dadi Rojo kerajaan Prambanan. Ing cedhak Prambanan ono pamrentahan song ora kalah gedhe, yaiku kerajaan Pengging.Kerajaan Pengging song misuwur mesthi pengin nggedhekake wilayahe dhewe.Kerajaan Pengging duwe ksatria seng sekti mandra guna, jenenge Bondowoso. Dheweke duwe gaman song diarani bandung mulo dikenal kanthi jeneng Bandung Bondowoso.Saliyane duwe gaman sing sekti, Bandung Bondowoso ugo duwe tentara Jin sing nulungi dheweke nyerang kerajaan liyane lan nggayuh kekarepane.Ing sawijining wektu roll Pengging mrentah Bandung Bondowoso supoyo nyerang kerajaan Prambanan kanggo njupuk kekuwatan lan wilayahe. Dino esuke Bandung Bondowoso lan Bala Tentaranya lungo nyerang Kerajaan prabu Baka.
Amergo ora ono persiyapan, prabu Baka pun kalah lan tiwas nganggo gaman. Kamenangan iku pun Bandung Bondowoso lan tentarane poker dening roll Pengging.Setelah iku rojo Pengging masrahake marang Bandung Bondowoso kanggo ngatur kerajaan Prambanan lan isine.Ing sawijining wektu Bandung Bondowoso weruh anak laki-laki wadon ayu, jenenge Roro Jonggrang. Tanpo diraguhi, Bandung Bondowoso langsung nyeluk Roro Jonggrang lan segera nglamar.Roro Jonggrang sejatine sengit karo Bandung Bondowoso amergo dheweke wis mateni bapake, yo kui prabu Baka.Nanging ing sisih liyane, dheweke ugo wedi nolak saran kasebut. Dheweke ugo nglamar Bandung Bondowoso supoyo omah-omah, Bandung Bondowoso kudu nggawe 1000 candhi lan 2 sumur sajrone batin wektu sewengi.Bandung Bondowoso langsung setuju amergo dheweke duwe tentara jin sing biso nulungi dheweke ngrampungake berkomitmen kanthi cepet.Miwiti Bandung Bondowoso lan pasukane nggarap kahanan Roro Jonggrang. Bener, sajrone sawetara jam, karya candhi lan sumur meh rampung.Roro Jonggrong song ngawasi gaweyan wiwit kuwatir. Dheweke nemokake cara kanggo nggagalake saya bersedia mengurus kasebut.Banjur dheweke ngundang pelayane kanggo nulungi ngobong jerami, muni lesung lan nyebar kembang wangi. Sawise jerami diobong, thiên ora suwe katon abang, lesung wiwit muni lan errol kembang wiwit mambu.Werno thiên sing abrit, swarane lesung keprungu, lan gandane kembang, prajurit Bandung Bondowoso ninggali gaweyane song durung rampung.Bandung Bondowoso melas yen bengok-bengok nyeluk pasukane nanging ora ono sing bali.Banjur dheweke nerusake gaweyan candhi sing durung menyelesaikan dhewe, nanging gaweyane durung menyelesaikan esuk wis teko. Dheweke mangkel.Dheweke ngerti manawa Roro Jonggrang sing nyoba nggagalake karyo kasebut mula Bandung Bondowoso ngutuk Roro Jonggrang dadi pemahat ing candhi (diarani Candi Roro Jonggrang) song onoi ing Komplek Candi Prambanan.
Amanat atau pesan morell dari legenda Roro Jonggrang:Jangan bohong mencapai perasaan sendiri.Jangan pernah mengingkari janji.Selalu menjaga amanat yang diberikan.Berlaku adil dalam does segala hal.Setiap tindakan buruk, suatu days akan terbongkar.Selalu menghormati opsi orang lain.Cerita Roro Jonggrang Bahasa Jawa | Download paper PDF

5. Dongen Anak Nusantara – Timun Mas

*
histori.id
Biyen ing sawijining deso ono rondho sing duwe jeneng Mbok Srini, dheweke dadi rondho sing pengin ndue bocah lan ngrewangi kerjane.Ing sawijining dino, dheweke ditekani karo raksasa sing pengin wehi bocah kanthi sarat yen naliko muda iku umur enem taun, dheweke kudu diserahke menyang raksasa kanggo dipangan.Mbok Srini pun setuju karo persyaratane iku.Raksasa kasebut menehi wiji timun kanggo ditandur lan dirawat. Sawise rong minggu, ing antarane timun song ditandur mau, ono siji sing paling gedhe lan mengkilap koyo emas.Banjur mbok Srini ngethok woh-wohan iku kanthi tliti. Pranyoto isine ono bayi, terus di jenengi Timun Mas.Timun Mas saben dino tuwuh dadi anak laki-laki wadon song ayu lan apik. Ing sawijining dino raksasa teko kanggo nglumpukake janji kasebut.Mbok Sirni wedi yen kelangan Timun Mas, dheweke janji yen raksasa bakal teko sajrone 2 taun, amergo yen soyo gedhe, luwih becik mangan, raksasa kasebut setuju.Mbok Srini luwih nresnani Timun Mas, saben kelingan janjine, atine dadi was-was lan sedhih.Ing sawijining wengi mbok Srini iku ngimpi menowo putrine wis aman lan dheweke kudu nemoni petopo ing Gunung Gundul. Esuk-esuk mbok Srini langsung lungo.Ing Gunung Gundul iku dheweke ketemu karo petopo song menehi 4 bungkus cilik, yaiku wiji timun, jarum, uyah lan terasi minongko obat penangkal.Naliko press omah, dheweke menehi 4 bungkus kasebut menyang Timun Mas, lan dheweke marang Timun Mas supoyo ndedonga.Esuke, raksasa teko maneh kanggo nglumpukake janjine. Timun Mas didhawuhi metu seko lawang mburi dening mbok Srini.Raksasa posho ngoyak dheweke. Timun Mas ugo kelingan bungkusane, mula winih timun kasebar.Ajaib, alas dadi kebon timun sing subur. Raksasa mangan. Nanging woh kasebut pancen nambah kekuwatan raksasa kasebut.Banjur Timun Mas nyemprot jarum, lan kanthi cepet, wit pring thukul dhuwur lan landhep banget. Kanthi sikil getih, raksasa terus ngoyak.Timun Mas mbukak bungkus uyah banjur disiram. Sanaliko alas dadi segoro song jembar. Kanthi roso sakit raksasa biso dirampungake.
Pungkasane, Timun Mas nyemprotake terasi, secepatnya mbentuk segara lumpur song umop, lan pungkasane raksasa kasebut mati.“Matur suwun Gusti, sampeyan wis nglindhungi abdi sampeyan.” Timun Mas matur nuwun.Akhire Timun Mas kaleh mbok Sirni mau urip senang lan tentrem.
Amanat ataukah pesan morell dari tale rakyat nusantara, Timun Mas:Kita seperti manusia jangan menyudahi menyerah.Jangan pegang memohon/berdoa kepada Tuhan.Tidak boleh berbuat buruk kepada orang lain.Perbuatan buruk, suatu saat become mendapatkan hukuman setimpal.Cerita Rakyat, Timun Mas | Download document PDF

6. Dongeng Nusantara Malin Kundang

*
helloindonesia.id
Kisah Malin KundangJaman biyen, ono keluargo mempersenjatai ing pesisir. Bapak kasebut makaryo karo kapal dagang supoyo saget nyukupi kebutuhan.Keluargo kasebut duwe anak lanang enom, jenenge Malin Kundang. Malin Kundang minangka muda sing rajin, dheweke nulungi gaweane ibune supoyo saget ngurangi beban wong tuwone.Nganti sawijining dino, bapakne lelayaran. Nanging sawise dino kasebut, ora keprungu maneh kabare.Wis pirang-pirang taun kepungkur, ibune Malin Kundang saiki rajin makaryo dhewe kanggo ngyonggo wake up dhewe lan Malin.Ing sawijining dino, Malin Kundang nesu. Dheweke duwe tentukan pengen nyambut gawe adoh lan mulih kanthi bondho akeh kanggo ibune.Ing sawijining dino, ono kapal sing cukup mewah. Koyo biasane, malin secepatnya mlayu marani kapal karo buruh transportasi, amergo malin mau dadi tukang jogo poro pedagang sing teko nulungi ibune.Ndeleng malin sing rajin, kapten kapal iku mau dadi kepengin ngejak Malin kerjo. Dheweke duwe niat ngundang malin supoyo biso umumnya lan nggarap kapal.Malin ugo rumongso seneng, amergo impiane lelayaran lan migran menyang monco negoro bakal kawujud. Dheweke langsung mlayu mulih njaluk ijen marang ibune.Kanthi ati sing abot, ibune ngeculake anak siji-sijine. Aku pengin nahan malin supoyo ora melu lelayaran, nanging amergo tentukan kuwat, ibune ora iso ngalangi anake.“Ati-ati ing luar negri, bocah. Siro apikan kabeh, tetep andhap asor, lan ojo lali marang Gusti Allah sing kuwoso. ” Pesen ibune Malin.
” Nggih buk… Malin mesthi kelingan pituture jengenan.Mengko malin bakal mulih mbetho bondho seng akeh. Malin bakal dadi wong sugeh, dadi njenengan ora usah action maneh. Malin pamit, buk ”. Malin pamit nangisi ibune.Sawise dino iku, saben dino biyunge malin mesthi ngadeg ing pantai karo ndeleng cokrowolo, ngarep-arep malin ndang muleh.Saben ono kapal mampir, ibune malin mesthi mlayu-mlayu, ngarepake yen anake iku ono ing kapal. Nanging mesthi ono rasanya kuciwo, putrone ora ono ing njero kapal.Wis pirang-pirang taun kepungkur, ibune malin iseh ngenteni anake bali.Dheweke mesthi ngadeg ing pinggir pantai, nyawang ing cokrowolo esuk lan sore, kepengin putrone bakal enggal mulih.Nganti sawijining dino, poro wargo katon sibuk mlaku ing pelabuan.Ibune Malin Kundang, sing wis tuo lan loro-loroan, takon marang salah sawijining wargo. Pranyata ono kapal mewah lan gedhe ditabuh ing pelabuhan.Sing duwe kapal yoiku cah nom-noman song ganteng lan sugih, nggowo barang dagangan akeh. Krungu ngono, ibune malin secepatnya mlayu metu menyang pelabuhan.Lakune katon, ibune malin lemes amergo awake ringkih lan lara.Sawise tekan ke bawah pelabuhan, akeh wong sing podho kumpul. Ing prau, ono pasangan enom nganggo klambi apik another ngulungi dhuwet.Seneng atine medang malin, amergo dheweke weruh, dheweke yakin menowo pemuda sing cukup iku putrone. Dheweke iso secepatnya ngerti, amergo ono tondho lair song diduweni malin.Sanaliko ibune malin munggah ing prau lan ngrangkul malin. Nanging, perawatan malin ora dikarepake, dheweke mbuwang wanito tuo kasebut.” Sopo kowe Wani ngrusak klambi seng larang iki? ”. Malin kejepit.” Malin, iki aku, ibumu. Saiki sampean pancen wis dadi wong sugeh, le. Saiki tengah seneng sampeyan wis mulih ”. Ibune Malin ngendiko.Malin kaget naliko krungu, tanpo disongko, wanito song nganggo klambi lusuh yoiku ibune sing wis suwi ditinggalake.
“Opo bener wong ngemis iki ibumu, mas? Sampeyan ujar sampeyan anak laki-laki yatim piatu, jebule dheweke isih urip dadi pengemis “.Garwane Malin Kundang ngomong nganggo nodo sing ora sabar. Amergo isin karo bojone, Malin Kundang dhwe pungkasane nolak.Lan ujar menowo wong ngemis song mung ndalang dadi ibune supoyo iso golek dhuwit luwih akeh.Banjur Malin njaluk kru prau supoyo ibune mau diusir, lan langsung ngangkat tetap lan lelayaran adoh seko pelabuan kasebut.Ora diakui anake, ibune Malin rumongo keciwo. Sakitnya ing atine ora biso diukur.Pungkasane, dheweke ndedonga marang sing Kuoso. “Ya Allah, sampean iku paling adil, lan dirungokake saben pandongane abdi sampean”.“Yen sejatine dheweke dudu Malin putroku, mulo banjur slamet lan slamet. Nangeng yen pancen Malin iku anakku sing wis suwe lungo, mulo kulo laknat malin dadi wathu ”.Naliko, langit sing wis padhang dadi peteng. Angine banter, banjur ono prahara udan sing nyerang kapal kasebut.Kilat banter, ombak dadi ngamuk. Ndelok iki, malin getun kabeh tumindake. Nanging njaluk ngapuro saiki wes kasep.Dumadakan kapal apik iku mau disabet karo bledhek song gedhe lan buyar dadi mlebu laut. Lan jarene malin kundang malih dadi watu amergo wani karo ibune.
Amanat atau pesan moral dari dongeng nusantara, Malin Kundang:Jangan durhaka.Selalu menghormati dan berbakti terhadap orangtua di dalam kondisi apapun.Kita harus menjauhi sifat angkuh dan pembohong.Kita harus always berusaha pantang menyerah. Harus pribadi sikap budi pekerti yang baik.Malin Kudang, tale Rakyat sumatra Barat | Download file PDF

7. Legenda Nyi Roro Kidul

*
tribunnews.com
Nyi Roro Kidul Penguasa lautnya SelatanKerajaan Padjajaran dununge ono ing Jawa west wiwit taun 1333M nganti 1630M lan ditaklukake karo kaya Islam mataram seko Jawa Tengah.Kerajaan gedhe iki dipimpin dening prabu Siliwangi. Dheweke duwe ketidaksigapan lan anak song ayu seng jenenge Dewi Kadita.Keindahane Dewi Kadita lan ibune nggawe iri liyane. Kabeh wanito selir nglumpuk ing sawijining wengi nggawe alur nglawan Dewi Kadita lan ibune.
Selir mutusake nggunakake sihir ireng kanggo nggawe Dewi Kadita reget dadi elek lan njijiki.Prabu silico nesu banget lan kuciwo naliko ngerti yen ketidaksigapan lan putrine dadi elek lan njijiki.Dheweke yakin karo selir yen ketidaksigapan lan putrine ngalami penyakit sing ora iso ditindakake lan dheweke bakal nggowo nasib elek menyang istana.Prabu silico dipengaruhi karo omongan selir-selire banjur dheweke mrentah supoyo rati lan anak e metu seko istana.Dewi Kadita, lan ibune mlaku-mlaku kanthi sedhih. Dewi Kadita ora percoyo yen bapake iku mau ngrungokake omongane selir.Dheweke mangkel karo bapake. Dheweke dadi luwih nesu naliko ibune lan dheweke ora ndue tujuan arep neng ndi.Kahanan kasebut nggawe ibune Dewi Kadita dadi stres. Ing sawijining dino, ibune sedo. Dewi Kadita kanthi sedhih.Dewi Kadita mlaku kanthi sedhih, nganti press pesisir kidul (pesisir Samudra Hindia). Dheweke lungguh ing watu banjur turu.Naliko turu, dheweke duwe sesanti menowo dheweke kudu mlumpat menyang segoro supoyo saget uwal seko ipat-ipat kasebut.Bareng tangi, tanpo mikir, Dewi Kadita mlumpat menyang segoro. Ora suwe, dheweke bali dadi wanito sengn ayu koyo mbienane.Nanging dheweke sadhar yen dheweke dudu manungso maneh, nanging dheweke malih dadi wujud gaib.Wiwit iku, dheweke mrentah kabeh makhluk ing pesisir kidul Pulo Jowo lan dheweke dikenal kanthi jeneng Nyi Roro Kidul.
Amanat ataukah pesan morel dari legenda Nyi Roro Kidul:Selalu berhati-hati di dalam bertindak, agar noël menyesalTidak boleh memelihara sifat iri dan dengki.Jangan berbuat jahat. Bab tersebut dapat memberimu hukuman suatu hari.Tidak boleh merendahkan kedudukan wanita.

Lihat lainnya: Dealer Motor Suzuki Di Bandung, Motor Suzuki Bandung

Asal Usul Nyi Roro Kidul | Download paper PDFItulah kumpulan cerita rakyat bahasa jawa kilade yang sudah dulu dongeng anak yang melegenda, buat sewaktu kecil sebelum tidur kita pasti diceritakan mengenai cerita-cerita sebagai itu.Semoga bermanfaat dan terimakasih.
*

Tinggalkan Balasan batalkan balasanAlamat email Anda noël akan dipublikasikan. Ruas yang wajib ditandai *Komentar nama belakang * email * Situs web Simpan nama, email, dan situs net saya di ~ peramban ini buat komentar saya berikutnya. Δ